Så funkar VM/EM i DN-klassen 2016

VM i DN-klassen arrangeras varje år, jämna år i Europa och ojämna år i Nordamerika. Vid arrangemang i Europa genomförs även EM samma vecka och om möjligt på samma plats.

Det där med val av plats är något som utmärker DN-klassen och även flera andra isseglings-klasser. Oavsett värdnation kan mästerskapen hamna i princip var som helst på kontinenten, ofta med bara några dagars förbehåll.

Årets värdnation Österrike hade inga isar som uppfyllde kriterierna för ett sådant här större evenemang som brukar samla 180-200 deltagare från 15 nationer utan fick leta efter möjliga platser utanför landets gränser.

Inte förrän i torsdags den 21 januari beslutade man efter att ha tittat på alternativ i Ungern, Polen och Sverige att lägga tävlingarna på Glan utanför Norrköping.

Vill du komma och se tävlingarna?

Vid rätt förhållanden är kappsegling i DN riktigt häftigt, inte bara att utöva utan även att uppleva myllret av jakter fara fram i farter på över 100 km/h.

Varje race består av 3 varv på en en bana mellan två märken i vindens riktning som tar ca 15 minuter att genomföra. Med anledning av de höga hastigheterna blir banområdet ofta i storleken 2x2 km, så det gäller att man inte råkar hamna inom denna zon (se bild nedan).

Bästa plats att se tävlingen ifrån är nere vid startlinjen och startområdet där deltagarna parkerar sina jakter mellan racen. Även i banans förlängning, bortom toppmärket är det säkert att stå, men man bör hålla sig på minst 100 m avstånd från rundningsmärket för att inte störa de tävlande. 

Hamnen eller "launching site" som deltagarna utgår från är badplatserna i Svärtinge vid Glans nordöstra strand.

Tider

Lördag 23 jan
20:30 | Invigning på Tyska Torget, Norrköping

Söndag 24 jan - Lördag 30 jan | Tävlingsdagar
10:00 | Första start för dagen

Observera att tider kan komma att ändras.