Hur fort går det?

En DN kan vid rätt förutsättning nå farter på uppåt 4 gånger vindhastigheten. Att segla i 100 km/h är inte helt ovanligt och det har noterats farter över 140 km/h vid kappsegling! Hur är det möjligt?  Mycket har med den låga friktionen mellan medarna och isen och seglets form att göra. Men också riggen/seglets möjlighet att ändra form (plana ut) efter farten.

Är det säkert?

Att färdas i höga hastigheter är potentiellt farligt oavsett vilket fordan man sitter i. 

Men lär man sig hantera isjakten, följer väjningsreglerna, underhåller sitt material, undviker dåliga is- och väderförhållanden och lite sunt förnuft har man kommit en bra bit på vägen att göra isjaktsegling till en säker sport.

Mer om säkerhet och iskunkap här (kommer snart)

DN-jakten har ingen broms, hur stannar man?

För att få stopp på jakten styr man rakt mot vinden och släpper på skotet. Det görs förstås inte i en handvändning utan kan innebära en lång bromssträcka beroende på hastigheten. Att sätta ner spikskorna i isen som broms rekommenderas INTE då det kan sluta olyckligt med att fötterna fastnar och blir påkörda av plankan. 

DN-jakten ska också vara utrustad med en parkeringsbroms som man bör fälla ner när man stannat. Med den nerfälld kan man utan stor risk lämna jakten.

Hur mycket kostar en DN-jakt?

DN-jakter kan man hitta i många prisklasser, allt från några tusen för en icke-tävlingsbar "cruising-jakt" till en bra bit över 100 000 kr för en ny fullfjädrad tävlingsmaskin med kolfiber överallt där reglerna tillåter. Vill man börja kappsegla bör man titta på begagnade jakter från ca 30 000 kr, då brukar det ingå kolfibermast, modernt segel och ett par uppsättningar medar.

Hur mycket seglar man under en säsong?

Mycket beror på klimatet/vädret och också hur långt man är beredd att resa. Vanligtvis finns det isar i stora delar av Sverige från januari - mars men ofta går det även att segla både i december och april. Den stora boven är snön, lite beroende på hur trög den är går det att segla i upp till 1 dm. Men snön isolerar också isen så pass bra att det tillväxten näst intill upphö, även om det är 10 minus ute.  Alla sjöar och fjärdar fryser så klart inte samma natt utan det fylls på med seglingsbar is allt eftersom, därför brukar det ofta finnas bra isar inom 1-2 timmars bilresa.

Hur kommer jag igång?

Finns det en klubb i ditt område rekommenderar vi att du i första hand tar kontakt med den. Vi hoppas också kunna ordna med prova-på-dag under säsongen. Annonser för begagnade jakter kan hittas både i vårt forum och på t.ex. Blocket. 

För att kappsegla behöver du:

  • Medlemskap i klubb (ansluten till Svenska Isseglarförbundet)
  • Medlemskap i DN Sweden
  • Kappseglingslicens
  • Giltig ansvarsförsäkring