Välkommen till en fantastisk sport!

DN-klassen är idag etablerad som en av världens starkaste seglingsklasser med ca 9000 medlemmar från 20 nationer i det internationella förbundet IDNIYRA (International DN Ice Yacht Racing Association).

Sverige är lite av ett isseglarparadis, säsongen sträcker sig ofta över 4 månader och nästan alltid finns det seglingsbar is inom acceptabelt avstånd. Seglar man under sommarhalvåret blir det ibland bara dagar mellan de olika säsongerna, du kan alltså segla året runt! För många blir det faktiskt vintersäsongen man ser fram mest emot.

De är få om ens någon båt eller jakt slår seglingskänslan i en DN, den är utan tvekan bland det snabbaste som går att segla och du känner varje liten ändring du eller elementen gör. Att den samtidigt är lätt att transportera och går att anpassa till just dig gör konceptet svårslaget.

Toppseglarnas utrustning är minutiöst intrimmad i minsta detalj för att gå 100 procent i alla tänkbara förhållanden men dem startade allihop med enklare medel och en brinnande ambition att nå nya nivåer och segla ännu snabbare.

Kanske är det där du befinner dig nu? Det här är en guide för att hjälpa dig att komma igång och bli en del av familjen, vilket vi förstås hoppas på!

Är du sugen på att träffa oss och kanske provsegla, följs nyhetsflödet här på hemsidan och gå gärna med i Facebook-gruppen för att se var aktiviteter sker.

Think Ice!

Skot Weidemann.jpg

Köpa en isjakt

Snabbaste och bästa sättet att komma igång är att köpa en begagnad jakt. Här är en guide hur du letar rätt på en som passar dig.

jwc2013.jpg

Segla på is

Att segla på is går ofta väldigt fort och kan liknas vid segling med bärplans-segling på steroider. Här är några saker du bör tänka på.

 WORLD CHAMPIONSHIP ICE SAILING 2016

Kappsegling

DN-klassen är en mycket aktiv kappseglings-klass. Det liknar sommarseglingen men det är en hel del som skiljer dem åt.

 

  Köpa en isjakt

  Snabbaste och enklaste sättet att komma igång är att köpa en begagnad jakt. Håll utkik efter annonser på Blocket, vårt forum och glöm inte att lägga in en köpes-annons för att ha störst chans att hitta en jakt som passar dig.

  Vill du börja kappsegla är det säkraste att leta upp en jakt som varit med i kappseglingscirkusen senaste tiden. Det brukar betyda att det väsentliga delarna både finns och är i någorlunda gott skick. Fråga säljaren om det är något som behöver åtgärdas. Som på alla båtar slits vissa delar ut med tiden och säljaren berättar förhoppningsvis det han/hon vet.

  En begagnad jakt i kappseglingsskick ligger i runda slängar från 30 000 kr och uppåt beroende på vilken utrustning (segel, medar etc.) som ingår.

  Alternativ två är att köpa en ny jakt. Det vimmlar inte av tillverkare och de är fortfarande svåra att hitta på internet, men de flesta som är i branchen gör ett bra jobb. Släng ut en krok i europeiska forumet så nappar det förhoppningsvis rätt snabbt. Ett par tillverkare finns med under kolumnen "Utrustning" i vår länksamling.

  • Köp/Sälj-forum
  • Europa-forum
  • Blocket.se