DN-jakten

Världens i särklass största isjaktsklass DN-isjakten fick sitt namn efter det att tidningen Detroit News i Michigan, år 1936 utlyste en konstruktionstävling. Kriterierna på den önskade isjakten var att den skulle vara enkel att bygga, smidig att transportera och inte minst snabb.

Idag finns det ca 5000 DN-isjakter spridda på 20 länder i den kyliga delen av världen. Trots ursprungsritningens ålder känns den väldigt "up to date". Kvar av de ursprungliga reglerna är grundmåtten samt att skrovet måste vara byggt i trä. Annars är det med materialutvecklingen precis som i flertalet seglingsklasser, det vill säga att man hittar kolfiber och epoxi överallt där klassreglerna tillåter det.

För den seglare vars abstinens blir alltför stor på vintern, är DN-kappsegling det självklara alternativet. Ingen båt seglar så fort som en DN-isjakt, inte ens de snabbaste bärplans-båtarna. Tjusningen när man ljudlöst flyger fram över isen är svår att beskriva. Helt klart är att man inte bör provsegla om man redan idag har tillräckligt med hobbyer, det är helt enkelt för kul. Och fort går det... fartregistret sträcker sig från 20 till 145 km/h.

Foto: Johan Granath

Foto: Johan Granath

Fakta

3,7 m
0,5 m
2,4 m
4,9 m
6,5 m2
ca 45 kg
4 x TWS
145 km/h (75 kn)

Längd
Bredd skrov
Bredd planka
Längd mast
Segelyta
Vikt
Prestanda
Toppfart


Klassen

DN-seglare brukar ofta skoja om att detta måste vara världens minst publikvänliga idrott. Det är kallt, blåsigt vått och öde. Vi söker stora isytor och dessa finns inte där andra människor finns. Detta är också en del av tjusningen.

När man för första gången anländer till en isjaktstävling, slås man av hur påbyltade deltagarna ser ut. I depån har seglarna tjocka overaller på sig för att hålla kylan stången. Under overallen har man ofta en tunn fartoverall som blottas strax innan start. En annan sak man slås av är det stora åldersspannet på seglarna. På startlinjen hittar man sextioåringar stående sida vid sida med tjugoåringar, Erfarenheten räknas. Är du inte så snabb på att springa i starten kan du ta igen detta med överlägsen taktisk segling.

Ofta när man berättar om isjaktsegling för oinvigda får man höra kommentaren: - Isjaktsegling, det verkar ju kul men det är väl bara vart femte år ni kan segla va?” Detta stämmer inte alls med verkligheten. En normalvinter går det att segla i princip varje dag från december till mars inom en radie på 10 mil från huvudstaden. Med andra ord är tillgängligheten avsevärt bättre än för andra vintersporter, exempelvis slalom eller längdåkning. Många gånger lämnar man storstan i hällregn i gryningen för att någon timme senare kappsegla på gnistrande blankis på exempelvis Mälaren. Alla deltagare är dock inte svenska utan många danskar, tyskar och holländare frekventerar svenska isar när isbrist råder på deras hemmaplan.


Tävlingarna

VM är begränsat till 220 isjakter från ca 20 nationer. VM går varje år, omväxlande i Nordamerika och Europa. I Sverige arrangeras åtta nationella rankingtävlingar plus SM varje år och samlar i runda slängar 20-60 jakter per event lite beroende på isläget i både Sverige och Europa.