top of page
FACTS

FAKTA om DN ISJAKTEN

IMG_4500.jpg

DN ISSEGLING

HUR FORT GÅR DET?

Under rätt förutsättningar kan en DN nå hastigheter på uppåt 4 gånger vindhastigheten. Att segla i 100 km/h är inte helt ovanligt och hastigheter över 140 km/h har noterats i kappsegling! Hur är det mojligt? Mycket har att göra med den låga friktionen mellan mjöden och isen och seglets form. Men även riggen/seglets förmåga att ändra form (plana ut) efter fart.

​

ÄR DET SÄKERT?

Att resa i höga hastigheter är potentiellt farligt oavsett vilket fordon du befinner dig i.

Men om du lär dig hantera isjakten, följer väjningsreglerna, underhåller din utrustning, undviker dåliga is- och väderförhållanden och lite sunt förnuft har du kommit en bra bit på väg mot att göra isjaktssegling till en säker sport.

​

DN-JAKTEN HAR INGA BROMSAR, HUR STANNAR MAN?

För att stoppa jakten styr du rakt in i vinden och släpper skotet. Det görs förstås inte på ett ögonblick utan kan innebära en lång bromssträcka beroende på hastigheten. Att sätta spetsskorna i isen som broms rekommenderas INTE då det kan sluta olyckligt med att fötterna fastnar och träffas av plankan.

DN-jakten ska även vara utrustad med en parkeringsbroms som ska användas när man står still. Med den nedfälld kan du lämna jakten utan större risk.

​

HUR MYCKET KOSTAR EN DN-JAKT?

DN-yachter finns i många prisklasser, från några tusen för en icke-konkurrensutsatt "cruisingjakt" till långt över 100 000 kr för en ny fullfjädrad tävlingsmaskin med kolfiber överallt där reglerna tillåter. Vill du börja kappsegla bör du titta på begagnade yachter från cirka 30 000 kronor, som vanligtvis innehåller en kolfibermast, ett modernt segel och ett par set medar.

​

HUR MYCKET SEGLAR DU UNDER EN SÄSONG?

Mycket beror på klimatet/vädret och även hur långt du är beredd att resa. Det brukar vara is i stora delar av Sverige från januari till mars, men det går ofta att segla både i december och april. Den stora boven är snön, lite beroende på hur trögt det är går det att segla i upp till 1 dm. Men snön isolerar också isen så bra att den nästan stoppar tillväxten även om det är minus 10 ute. Alla sjöar och fjordar fryser förstås inte samma natt, utan fylls med farbar is med tiden, så det blir ofta bra is inom 1-2 timmars bilfärd.

​

HUR KOMMER JAG IGÅNG?

Om det finns en klubb i ditt område rekommenderar vi att du kontaktar den först. Annonser för begagnade jakter finns både på Facebook och på t ex Blocket.

För att tävla behöver du:

Medlemskap i klubb (ansluten till Svenska Isseglarförbundet)

Medlemskap i DN Sverige

Säkerhetscertifikat

Giltig ansvarsförsäkring

​

bottom of page