top of page

oM DN Isjakten

Världens i särklass största isjaktsklass, DN Isjakt, fick sitt namn efter att tidningen Detroit News i Michigan, 1936, utlyste en byggtävling. Kriterierna för den önskade isjakten var att den skulle vara lätt att bygga, lätt att transportera och inte minst snabb.

 

Idag finns det cirka 5 000 DN isjakter spridda över 20 länder i den kalla delen av världen. Trots originalteckningens ålder känns den väldigt "up to date". Det som återstår av de ursprungliga reglerna är grundmåtten och att skrovet ska vara byggt i trä. I övrigt är materialutvecklingen precis som i flertalet seglingsklasser, det vill säga att man hittar kolfiber och epoxi varhelst klassreglerna tillåter det.

 

För seglaren vars abstinens blir för stor på vintern är DN segling det självklara alternativet. Ingen båt seglar så fort som en DN isjakt, inte ens de snabbaste bärplansbåtarna. Lockelsen med att flyga tyst över isen är svår att beskriva. Det som är klart är att man inte ska provsegla om man redan har tillräckligt med hobbys idag, det är helt enkelt för roligt. Och det går fort... hastighetsgränsen sträcker sig från 20 till 145 km/h.

20210306_163824~2.jpg
bottom of page